CATHéRINE

CATHéRINE

Reportagereeks van VTM NIEUWS waarin Cathérine Moerkerke elke week een nieuwe bijzondere wereld verkent.

Afleveringen

13 afleveringen

Cathérine Moerkerke draait een week mee in de wachtdienst van het transplantatieteam van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven. Een zware job, zowel fysiek als mentaal.
Deze week gaat Cathérine op oefening met de pathfinders van het Belgisch leger, elitesoldaten die als eerste worden gedropt in vijandelijk gebied om de weg voor te bereiden. Ze duiken vanop grote hoogte met zuurstofflessen naar beneden. Hoewel Cathérine doodsbang is voor parachutespringen, zal ze zelf ook een sprong moeten wagen. Slaagt ze erin haar angst te overwinnen? Wat doen de pathfinders precies en waarom? Hoe overleven ze in vijandelijk gebied? Hoe bereiden ze zich voor op lijf aan lijf gevechten? En hoe is het om voortdurend te trainen, zonder ooit al echt in actie te zijn gekomen?
Cathérine is te gast bij de Belgische ambassade in Irak en Jordanië. De blik die de cameraploeg achter de schermen krijgt, is uniek. Tijdens een exclusief, luxueus diner met een Jordaanse prins moet Cathérine op haar woorden letten en vooral niets zeggen over religie of de doodstraf. Wat doet een Belgische ambassadeur in het Midden-Oosten? Hoe krijg je er zaken geregeld? En wat als ze fout lopen? Cathérine gaat voor de antwoorden mee tot aan de frontlinie met IS in Irak. Ze krijgt het gezelschap van een colonne zwaarbewapende bodyguards terwijl ze uitzoekt hoe het is om te leven als een ambassadeur.
Cathérine trekt haar beste voetbaloutfit aan, want een week lang volgt ze de Red Flames, onze nationale damesvoetbalploeg. Tine Schryvers was dolblij toen ze te horen kreeg dat ze bij de Red Flames mocht voetballen. Geen wonder, want een jaar eerder hadden de dokters gezegd dat ze nooit meer zou kunnen lopen. Voetbalster Lorca speelt met schoenen die ze kreeg van Dries Mertens, ze hebben dezelfde schoenmaat. Hun mannelijke trainer die ooit met SK Lierse kampioen werd, vindt vrouwen tactisch veel sterker dan mannen. Hoe professioneel is onze damesploeg? En hoeveel kennen vrouwen nu eigenlijk echt van voetbal?
De Moulin Rouge in Parijs is nog steeds het bekendste cabaret ter wereld. Iedere avond komen 2000 mensen kijken naar de grotendeels naakte danseressen. Cathérine deelt achter de schermen een week lang het leven van de enige Vlaamse danseres in de Moulin Rouge. Wat moet je doen om er te werken? Hoe hard oefenen de dames? Is het een glamoureus bestaan of het tegenovergestelde ervan?
Modeontwerpers schermen zich vaak af van de buitenwereld. Ze showen hun collecties in Parijs, Milaan of New York en groeten op het einde even het publiek rond de catwalk. Cathérine Moerkerke mag voor CATHéRINE uitzonderlijk achter de schermen gaan kijken bij Christian Wijnants, één van onze jonge Belgische topontwerpers. Ze volgt hem in de laatste weken voor zijn show tijdens de Fashion Week in Parijs. Van het ontwerpen van zijn nieuwe collectie en het kiezen van modellen tot de show en de verkoop aan internationale buyers.
Cathérine logeert voor haar werk vaak in een hotel. Maar hoe wordt zo'n hotel gerund? Een week lang loopt Cathérine mee achter de schermen van het Hilton Paris Opera, dat wordt geleid door een Vlaamse CEO, Sofia Vandaele. Ze heeft 200 personeelsleden onder haar en moet dagelijks 268 kamers proberen te vullen, die in het hoogseizoen minstens 350 euro per nacht kosten. Sowieso een uitdaging, maar sinds de aanslagen van vorig jaar in Parijs is haar job nog moeilijker geworden. Cathérine verkent alle kanten van het hotel: van het poetsen tot de kamers tot het betreden van de emergency room.
Cathérine brengt een bezoek aan de jodenwijk in Antwerpen, een wereld die erg ver staat van haar eigen leven. De Antwerpse joden schuwen de media, maar de orthodoxe jood Daniel Werner wil Cathérine enkele dagen mee op stap nemen. Vroeg in de ochtend gaat Cathérine met hem bidden in de synagoge. Ze gaat koosjer koken met zijn vrouw en heeft een openhartig gesprek met hen over het leven en de liefde, over homoseksualiteit en het huwelijk. Binnen de joodse traditie worden partners aan elkaar uitgehuwelijkt, zo ging het bij Daniel en zo zal het ook bij zijn kinderen gaan. Catherine gaat ook met de kinderen mee naar school, de grootste joodse school van ons land, waar meisjes en jongens strikt van elkaar gescheiden worden.
Cathérine trekt naar Pairi Daiza en kijkt mee hoe het populaire dierenpark zich klaarmaakt voor een lange winterslaap. Want hoe komt een dierentuin de winter door, vraagt ze zich af? Pairi Daiza sloot op 13 november voor vijf maanden de deuren, maar er wordt gewoon doorgewerkt. Cathérine verzorgt de kleine panda Tian Bao, helpt een hyena en een miereneter opereren, filmt de Indische werklui die in echt marmer een nieuw tempel voor de orang-oetangs bouwen en verzorgt de olifanten met Koen, die samen met zijn vrouw Tania permanent in de dierentuin woont.
Cathérine Moerkerke reist naar de sjeiks van Saoedi-Arabië om hun paarden te bekijken. Vlaamse fokkers verkopen er paarden voor miljoenen euro's. Paardenshows in het Midden-Oosten, het lijkt de meest decadente hobby ter wereld.
Er zijn er meer dan 900 privédetectives aan het werk in België. Ze hebben een officiële vergunning om mensen te schaduwen en onderzoek te doen. Cathérine Moerkerke gaat met enkelen van hen op pad. Ze schaduwt samen met een detective een echtgenoot die een scheve schaats rijdt en ontdekt dat het niet simpel is om ongezien een auto te achtervolgen. Ze gaat mee op zoek naar namaakspullen en gestolen wagens. Cathérine komt zo in obscure milieus terecht: ze leert hoe je een gestolen wagen verkoopt, waar je best afspreekt als je een minnaar hebt en ook waar beter niet.
Cathérine Moerkerke volgt Cindy Dandois, een Belgische vechtster, in de voorbereiding op het eerste MMA-event in België in de Antwerpse Lotto Arena. Mixed Martial Arts, een vechtsport die boksen, worstelen, kungfu, judo en andere combineert, is ontstaan in de underground-scéne. Het is dé hipste vechtsport van het moment met de Amerikaanse show die erbij hoort. Maar is het nu één grote show of is het wel degelijk topsport? Het kan alleszins pijnlijk zijn, zoals Cathérine zelf ondervindt.
Cathérine Moerkerke kijkt achter de schermen van Familie. De populaire soap lokt dagelijks 800 000 kijkers en is dé vaste waarde van VTM. Cathérine bedenkt mee verhalen voor de personages, bereidt scènes voor en ontdekt hoe schizofreen het is om dagelijkse het leven van eenzelfde personage te leiden.
  • Simply the best van VTMlive of uitgesteld
  • Movie nights & seriemarathonsook voor de kleinmannen
  • One shortie a day...doet niets speciaals, maar is wel plezant
  • Op echt àl je schermensmartphone, laptop, tablet, smart-tv, via casting, via je tv-box – gewoon overal, oké?
  • Hallo VTM GO+Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.
  • En dat is nog niet allesKijk Streamz op VTM GO en blijf op één plek voor nog meer topseries, blockbusters én Streamz Originals.