Nils Holgersson

Nils Holgersson

De 14-jarige Nils uit Zweden haalt continu kattenkwaad uit. Op een dag vangt hij een kabouter, die hem als straf zelf in een kabouter verandert.

Afleveringen

52 afleveringen

Nils ontdekt dat het monster Giulio een ongevaarlijke oude veelvraat is. Akka wil hem liever niet in hun kamp, maar Nils weigert te gehoorzamen, hij vertrouwt zijn nieuwe vriend.
Nils is in de ban van het nichtje van Lina, Sola. Ze heeft macht over het licht dankzij een magisch voorwerp dat de Zwarte Elf ook graag wil hebben. Sola ontvlucht de schurk, maar verliest daarbij haar lichtstaf en haar kracht.
Gorgo vliegt tegen een boom en verliest daarbij zijn geheugen. Het is een mirakel voor Nils, die Gorgo nu eindelijk kan zeggen dat hij geen gans is, maar een machtige arend. Maar Gorgo beseft algauw dat Nils lijkt op een lekkere muis...
Om aan de jagers te ontsnappen moeten de ganzen te voet door het woud. Nils krijgt de leiding over de expeditie, maar beseft algauw dat het niet zo makkelijk is om iedereen in de pas te laten lopen.

5. Vogelbrein

De troep ontmoet Tristan, een dappere, maar roekeloze gans die hen redt van een wolvin. Tristan leidt de troep onbewust naar Smirre de vos, die de gans uitdaagt voor een duel. Maar zouden ze niet beter Martin, zijn dubbelganger, inzetten?
Goudoog maakt zich op om ganzenster Jack Bink te ontmoeten maar ze raakt buiten westen. Nils verstopt haar voor Smirre maar Goudoog wordt vies en stinkend weer wakker. Nils moet er alles aan doen om haar weer te doen stralen.

7. Tornado

Nils en Gorgo jagen op een lemming die hun zak koekjes stal, maar Nils geraakt hierbij klem in een rotsspleet. Gorgo leidt intussen aan geheugenverlies als gevolg van een val en weet niet meer waar Nils precies gevangen zit.
Nils en Goudoog willen Martin een lesje leren, maar dat draait anders uit dan gedacht.
Nils wordt verbannen uit de troep omdat hij de ganzen in gevaar heeft gebracht. Nils heeft het moeilijk op het platteland, waar alles enorm groot lijkt, tot hij een eekhoorn ontmoet...
Door een verkeerde inschatting van Akka, vliegt de troep bijna tegen een rotswand. Haar zelfvertrouwen is gehavend en Akka kondigt haar pensioen aan. De ganzen merken al snel dat ze Akka echt wel nodig hebben om de troep te leiden.

11. Te Klein

Nils ontdekt een schatkaart. Martin heeft het te druk met Donsveertje, maar Gorgo wil wel met Nils meegaan. Ze slagen erin enkele valstrikken te ontlopen en vinden de schat op de bodem van een put. Maar dan raakt Gorgo in moeilijkheden.
Akka besluit dat Nils, Martin en Gorgo een examen algemene ganzenkennis moeten afleggen. Wanneer ze slagen, worden ze volwaardige leden van de troep.
Nils heeft een bever beloofd hem naar een eiland te brengen waar hij veilig kan leven. Maar de bever is een betweter en werkt de rest van de troep op de zenuwen. Maar Nils is vastberaden zijn belofte te houden...

14. De Held

Op zoek naar eten ontdekken Nils en Gorgo een verborgen voorraad voedsel. Ze vragen zich af of ze het mee zouden nemen. Om te beslissen gooit Nils een kiezel op. Akka vindt deze nieuwe manier van beslissen maar niks en voorziet problemen.
Gorgo en Akka zijn afgedwaald van de rest van de troep en zien het noorderlicht. Akka vertelt Gorgo dat transformaties mogelijk zijn tijdens het fenomeen. Maar dan valt Akka plots.
De troep probeert te genieten van een welverdiende nachtrust, maar ze worden wakker gehouden door een feestende vleermuis, Reggie. Nils is in de ban van deze durfal en volgt hem recht in een hol van de Zwarte Elf...
Onze helden zijn geland op een paradijslijk eiland waar Donsveertje en haar zussen het over niks anders hebben dan knappe ganzeriken. Martin zit te mokken. Hij wil dat Donsveertje zulke dingen over hem zegt. Nils bedenkt een plan.
De wilde ganzen proberen aan een onweer te ontsnappen als Nils een klein bos opmerkt, de ideale rustplaats. Volgens Akka woont hier het grote Boegiebeest, een kwade geest die alle vogels laat verdwijnen bij volle maan. Bijgeloof zegt Nils!
De troep vliegt over het territorium van Haviksoog, een gevreesde arend. Nils amuseert zich met de vliegkunstjes van Martin. Maar de laatste stunt loopt mis en Nils valt. Nu durft Nils plots niet meer op de rug van Martin.

20. Kinderspel

De elfen houden hun jaarlijkse viering, een heel belangrijk feest waarop alleen elfen uitgenodigd zijn, behalve de Zwarte Elf. Nils wil ook naar het feest. En Prachtwiek en Goudoog ook...

21. De Ijstuin

De troep van Akka landt in een prachtig natuurgebied. Gorgo en de andere ganzen willen graag blijven, maar de oorspronkelijke bewoners van het reservaat, een kolonie bevers, vinden dat niet zo'n goed idee.
De propeller van Nils komt terecht in een zieke rotte boom, de thuis van Morlow de elf. De elf wil de propeller alleen teruggeven aan Nils als hij ermee instemt een gemeenschapsdienst te doen, namelijk haar boom schoonmaken.
Het paarseizoen is aangebroken en Prachtwiek en Goudoog hebben alleen oog voor ganzeriken. Nils moet van Akka een klusje opknappen samen met de zussen, tot grote tegenzin van Nils. En plots blijkt de troep nog verdwenen ook!

24. Oog om Oog

Nils heeft grote honger en wil liever niet van de sappige wormen van Gorgo eten. Hij wil écht eten, net zoals hij vroeger thuis at. Hij ziet een afgelegen boerderij en stelt voor dat hij, Martin en Gorgo ernaartoe gaan om eten te halen.
De ganzen horen een hulpkreet van Krobak, de handlanger van de Zwarte Elf. De kraai legt uit dat hij niet slecht meer wil zijn en dat hij weg wil gaan bij zijn meester en Smirre. Hij wil graag opgenomen worden in de 'familie' van Akka...
De ganzen komen aan in Lapland, eindelijk weer thuis. Iedereen is in de wolken, behalve Nils. Helemaal tot aan de herfst zonder avonturen, zo vervelend! Hij vraagt Athanor hem weer groot te maken, maar is dat echt wat Nils wil?
Nils, een onstuimige jonge waaghals, droomt ervan piloot te worden. Als hij op een dag een elf vangt, en een wens mag doen in ruil voor het vrijlaten van de elf, hoopt hij dat zijn droom zal uitkomen. Maar dat draait anders uit...
Martin en Nils ontmoeten de troep wilde ganzen van Akka. Donsveertje, de mooie gans die een oogje heeft op Martin, raakt hierbij gewond. De troep moet landen om haar te verzorgen maar Smirre de vos valt hen aan en neemt Donsveertje mee.
Nils vangt de elf Lina, kleindochter van Athanor. Ze vraagt hem haar te helpen om opa te bevrijden uit de klauwen van de Zwarte Elf. Die wil grootvaders geheim van een lang leven. Nils vertrekt naar de Zuidlanden, thuis van de Zwarte Elf.
Martin propt zich gulzig vol met giftige bessen en kan niet meer vliegen. Om hem te genezen, vraagt Nils Lina haar toverfluit te gebruiken. Maar in plaats van hem te genezen, verandert Martin stilaan in een kikker.
Om aan een aanval van twee arenden te ontsnappen, moet de troep zich opsplitsen. Martin en Donsveertje verstoppen zich in een rotsholte, maar de twee arenden blijven in de buurt alles bewaken. Nils zet Gorgo in om hen te bevrijden.
Nils zoekt een meteoriet, maar ook de Zwarte Elf is ernaar op zoek. De schurk wil geen concurrentie en sluit Nils op in een hok. Met Krobak als bewaker, broedt Nils op een plan.

33. Piep!

Een storm nadert en de ganzen moeten schuilen. Maar alle schuilplaatsen zijn vernietigd door een vorige storm. Ze vinden alleen de ruïne van een hutje. Nils wil de schuilplaats terug opbouwen, maar de ganzen zijn in paniek door het onweer.
Nils zorgt ervoor dat Gorgo zijn positie als tweede in rang afgeeft aan... Martin. In het begin vindt Nils dit geweldig: hij kan Martin alles vragen omdat hij nu de bevelen uitdeelt. Maar dan stijgt het leiderschap Martin naar het hoofd...
Om een magisch kristal terug te winnen, daagt de Zwarte Elf de ganzen uit voor een race. Martin neemt voor hen deel, maar zonder Nils want die is gestraft.

36. Verdwaald

Na een opmerking van Nils verliest Gorgo al zijn zelfvertrouwen. Zijn gejammer brengt ook de andere ganzen aan het twijfelen. En uitgerekend nu valt Smirre aan! Nils moet snel zijn als hij de verwarde troep wil redden...
Door Nils bevriezen de vleugels van Martin en Prachtwiek en raken ze knel in een bergspleet. Nils voelt zich te klein om te helpen, maar dankzij Akka ontdekt hij nog andere talenten heeft.

38. Het Examen

Nils krijgt Martin zover dat hij aan acrobatie doet om indruk te maken op Donsveertje. Helaas is Donsveertje meer onder de indruk van Nils dan van Martin. Martin wordt boos en verlaat de troep, maar valt in de klauwen van Smirre en Krobak.

39. De Belofte

De troep vliegt al een hele dag zonder eten te vinden. Als ze over een boerderij vliegen, ruikt Nils heerlijke peperkoek en hij overtuigt Martin ervan de troep te verlaten en het eten te gaan proeven. Maar dat was geen goed idee!
Met de hulp van Martin redt Nils Akka van een groot gevaar. Nils krijgt alle lof en Martin wordt jaloers. De gans wil ook als een held gezien worden en gaat op zoek naar een heldendaad die hij kan doen - hoe gevaarlijk het ook is...
Onze vrienden zijn moe en hebben honger. Ze ontmoeten Frija, een oude vriendin van Akka. Akka was vroeger een echte waaghals en bekend om haar Duizelige Duik. Om aan eten te geraken zullen Martin en Nils die Duik moeten aanleren.
Door een stunt van Nils en Gorgo geraakt een jonge ooievaar in de problemen. Onze vrienden verbergen haar voor Akka en verzinnen allerlei listen om haar terug te brengen naar haar familie.
Lina wordt in het woud in de val gelokt door Smirre. Ze slaagt erin de vos half te betoveren, maar wordt dan zelf meegenomen door een jager. Nu zullen Nils en Smirre moeten samenwerken om Lina te bevrijden.
Martin heeft een nachtmerrie die zo echt lijkt, dat hij zeker is dat die ook zal uitkomen. Nils gelooft er niks van. Maar dan gebeurt alles precies zoals Martin het gedroomd heeft en belanden onze helden in een heel gevaarlijke situatie.
De Zwarte Elf heeft de handschoen van de elf Roxor gestolen, daarmee kan hij de bliksem controleren. Lina en Nils willen het waardevolle voorwerp terughalen, maar de schurk heeft zich per ongeluk in twee gesplitst...
Nils en Martin worden gevangen genomen door de 10-jarige kwajongen Lars. Nils doet alsof hij een elf is met grote toverkracht. Maar Lars laat zich niet in de luren leggen. Als Nils zulke krachten heeft, moet hij het maar bewijzen.
De ganzen komen terecht tussen uitbarstende geisers. Gorgo, Nils en Martin worden van de rest van de groep gescheiden en ontdekken te midden van de geisers een prachtige tuin, eigendom van elf Passiflor. Maar hoe geraken ze daar weer weg?
Nils mikt een verlaten bijennest van een boom met zijn propeller. Als hij daarna de propeller zoekt, kan hij hem niet vinden. Dat komt doordat Krobak hem gestolen heeft voor zijn meester, zodat die er de Lotsedelsteen mee kan bemachtigen.
Nils en Martin ontmoeten een groep kraaien die zich willen aansluiten bij de Zwarte Elf. De vogels denken dat Nils de Zwarte Elf is. Nils speelt het spelletje mee. Maar dan komen Krobak en de échte Zwarte Elf eraan...
Na een zoveelste aanval van Smirre, ontdekken onze helden het hol van de vos; dit is de kans om het roofdier uit te schakelen. Maar een vos heeft sluwe streken en de ganzen hebben geen aangeboren talent om roofdieren aan te vallen...
Athanor neemt Lina mee op missie in het hol van de Zwarte Elf. Martin en Nils willen ook mee, maar Athanor weigert. Uiteindelijk gaat Nils toch mee het doolhof in met Athanor, maar ze kibbelen voortdurend. En dan wordt Athanor betovert...
Nils wil zo graag stunten, maar bange Martin en de waarschuwingen van Akka houden hem tegen. Zijn geduld raakt op tot hij een vliegende eekhoorn ziet. Als hij zelf zou kunnen vliegen, zou hij niet meer afhankelijk zijn van de ganzen.
  • Simply the best van VTMlive of uitgesteld
  • Movie nights & seriemarathonsook voor de kleinmannen
  • One shortie a day...doet niets speciaals, maar is wel plezant
  • Op echt àl je schermensmartphone, laptop, tablet, smart-tv, via casting, via je tv-box – gewoon overal, oké?
  • Hallo VTM GO+Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.
  • En dat is nog niet allesKijk Streamz op VTM GO en blijf op één plek voor nog meer topseries, blockbusters én Streamz Originals.