13 Geboden

13 Geboden

Marie Vinck en Dirk Van Dijck in een spannende zoektocht naar een seriemoordenaar die teruggrijpt naar de 10 geboden om met zijn misdaden de maatschappij een geweten te schoppen.

Afleveringen

13 afleveringen

Een Vlaamse provinciestad wordt opgeschrikt door de moord op een 16-jarig Turks meisje. De federale gerechtelijke politie vermoedt dat het om een eremoord gaat en heeft al snel een verdachte, maar geen enkel bewijs. De man lijkt vrijuit te zullen gaan. Een dag later wordt hij zwaar verbrand teruggevonden onder een brug met op een van de pijlers een gespoten boodschap 'Bovenal bemin 1 God'.
Er valt een nieuw dodelijke slachtoffer. Op de plaats delict werd het tweede Bijbelse gebod, 'Vloek noch spot', met bloed op een spiegel geschreven. Hoofdinspecteur Peter Devriendt en inspecteur Vicky Degraeve van de federale gerechtelijke politie beseffen dat er een seriemoordenaar aan het werk is.
Het lijkt er steeds meer op dat er een seriedader aan het werk is, nu er al twee slachtoffers vielen. Liesbet ontvangt een mail van de dader, die zichzelf Mozes noemt, met daarin drie potentiële volgende slachtoffers. Het derde gebod 'Heilig de dag des Heren' is hun enige aanwijzing. Liesbet, Peter en Vicky hebben twee dagen tijd om uit te zoeken wie de mogelijke slachtoffers zijn.
Een nieuwe video van Mozes leidt de politie naar het rusthuis 'Alegria' waar een van de bewoners al meer dan een jaar geen bezoek heeft gehad. Peter en Vicky onderzoeken de zaak en doen een verschrikkelijke ontdekking. Ondertussen beslist Liesbet dat het rusthuis permanent gesurveilleerd moet worden. Vicky verdiept zich in een oud dossier en begint een jongeman te schaduwen.
Comité P legt Marnix en Simon op de rooster over de schietpartij. Marnix is aangeslagen, maar Simon neemt hem in bescherming. Peter en Vicky blijven, tegen Liesbets wil in, het rusthuis in de gaten houden en komen wel heel dicht bij Mozes. De pers is in alle staten wanneer Mozes een mail stuurt naar de krantenredacties met een nieuwe tip.
Mozes slaat deze keer ongenadig toe maar laat zich, tot grote frustratie van Peter, Vicky en Simon, niet pakken. Peters informant, Hristo, weet echter waar Mozes zijn wagen heeft achtergelaten en dat brengt hen op een nieuw spoor dat leidt naar een nieuwe verdachte. Maar die zit al meer dan een jaar in een vegetatieve toestand in een instelling.
De theorie dat Mozes de 10 Geboden chronologisch aanpakt komt op losse schroeven te staan. Ondertussen slaagt hij erin om zijn populariteit fors te verhogen door het publiek te betrekken in zijn daden. De pers springt hier gretig op en het Mozes-fenomeen neemt gigantische proporties aan.
De politie is in hoogste staat van paraatheid nu Mozes de dochter van een CEO van een gokwebsite heeft ontvoerd. Hij lijkt hen opnieuw te slim af te zijn, tot ze een vingerafdruk vinden. Peter en Vicky gaan de confrontatie met Mozes aan.
Peter is gefrustreerd dat hij van het onderzoek werd gehaald en werd vervangen door Tony. Hij brengt zijn tijd door met het onderzoek naar een overval op een oude vrouw, en hij helpt zijn dochter met het renoveren van haar appartement. De naam van theoloog Jos Schatteman duikt op in een oud politiedossier over seksueel misbruik.
Wie is Mozes? De spanning stijgt zowel bij de politie als in de gemeenschap, die Mozes steeds meer adoreert. Zo oogst hij onder andere lof bij 'De Kameraden', een sekte die zelf ook volgens de 10 geboden leeft en Mozes een bron van inspiratie vindt. Mozes speelt daar handig op in door de sekte te belasten met een opdracht: hij wil dat ze hem helpen bij zijn laatste gebod.
Vicky komt in een lastig parket terecht. Peters dochter Sara wordt opgenomen in het ziekenhuis met een overdosis.
Vicky en Tony onderzoeken de moord op Amalia en ondervragen haar dochter. Vicky probeert de puzzel in elkaar te doen passen en vraagt Peter om hulp. Peter neemt het lot van zijn dochter zelf in handen, maar die beslissing valt niet in goede aarde bij Chantal.
Iedereen begint mekaar te wantrouwen. Mozes kan de politie telkens een stap voor zijn als hij over dezelfde informatie beschikt als zij. Wat, of beter nog 'wie', zien ze over het hoofd? Mozes lijkt af te stevenen op een ultieme confrontatie, maar wie durft die aan te gaan?
  • Simply the best van VTMlive of uitgesteld
  • Movie nights & seriemarathonsook voor de kleinmannen
  • One shortie a day...doet niets speciaals, maar is wel plezant
  • Op echt àl je schermensmartphone, laptop, tablet, smart-tv, via casting, via je tv-box – gewoon overal, oké?
  • Hallo VTM GO+Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.
  • En dat is nog niet allesKijk Streamz op VTM GO en blijf op één plek voor nog meer topseries, blockbusters én Streamz Originals.