F-16

F-16

Reportagereeks van VTM NIEUWS over Belgische F-16 piloten.

Afleveringen

5 afleveringen

De F-16 is Belgiës belangrijkste gevechtsvliegtuig en wie ermee vliegt is een elitepiloot. Voor het eerst laten de Belgische F-16 piloten zich volgen in een reportagereeks. Piloten Scalle, Tobi, Barry, Gizmo en Sprinkler spreken over hun werk, hun motivatie en hun band met hun toestel. Piloot Gadis spreekt over de gevaarlijke acties boven IS-gebied in Syrië en Irak.
Chipo is 27 en staat voor de laatste fase van zijn opleiding tot gevechtspiloot: zijn allereerste solovlucht met een F-16. Tijdens een airshow in Italië wordt zijn koelbloedigheid meteen op de proef gesteld wanneer er plots een alarm afgaat. In Jordanië, waar de Belgische F-16's strijden tegen IS, tonen piloten hoe de bewapening van een F-16 in mekaar zit.
Wat gebeurt er wanneer een F-16 piloot in vijandelijk gebied crasht en in handen komt van de vijand? Belgische F-16-piloten vertellen wat ze in zulke omstandigheden moeten doen. Voor Gadis wordt dit bijna werkelijkheid, wanneer hij boven IS-territorium plots motorproblemen krijgt. Met ook het verhaal van de overleden piloot Luc 'Looke' Viaene, die in 2002 om het leven kwam in een tragisch ongeval.
Een geëmotioneerde Scalle neemt na 24 jaar voorgoed afscheid van zijn geliefde F-16-vliegtuig. Binnen enkele weken verhuist hij naar Beauvechain, waar hij mee verantwoordelijk zal zijn voor de opleiding van jonge piloten. Chipo, die momenteel opgeleid wordt tot F-16-piloot, zal voor de eerste keer brandstof moeten bijvullen in de lucht.
Terwijl in Kleine Brogel Chipo de man-tegen-manluchtgevechten aangeleerd krijgt, zit voor Gadis in Jordanië zijn eerste oorlogsmissie tegen IS erop. Met een valies vol ervaring keert hij terug naar België. Zowel Scalle als Shell nam de afgelopen maanden afscheid van hun F-16. Shell wordt AWACS-piloot voor de NAVO, terwijl Scalle zich samen met anderen ontfermt over de nieuwe generatie piloten.
  • Simply the best van VTMlive of uitgesteld
  • Movie nights & seriemarathonsook voor de kleinmannen
  • One shortie a day...doet niets speciaals, maar is wel plezant
  • Op echt àl je schermensmartphone, laptop, tablet, smart-tv, via casting, via je tv-box – gewoon overal, oké?
  • Hallo VTM GO+Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.
  • En dat is nog niet allesKijk Streamz op VTM GO en blijf op één plek voor nog meer topseries, blockbusters én Streamz Originals.