Telefacts

Telefacts

In 'Telefacts' brengt Birgit Van Mol buitenlandse reportages met een bijzondere blik op de wereld tot in de Vlaamse huiskamers.

Afleveringen

18 afleveringen

15 jaar geleden maakte de wereld kennis met de Bitcoin. In enkele jaren steeg de waarde van de digitale munt enorm. De uitvinder van de munt, Satoshi Nakamoto, liet enkel online van zich horen tot plots alle communicatie 26 maanden na de lancering stopte. Tot op vandaag weet niemand wie hij is of waar hij is gebleven.
We zijn tegenwoordig bijna non-stop bereikbaar via o.a. Facebook, Instagram en TikTok. Dat wil ook zeggen dat het erg makkelijk is voor 'internettrollen' om gemene of kwetsende reacties te plaatsen. De Britse Olivia Attwood krijgt meerdere keren per week haatberichten op sociale media. Ze wil weten hoe andere slachtoffers daarmee omgaan, wat de gevolgen kunnen zijn en ze probeert internetrollen te vinden die willen uitleggen waarom ze kwetsende berichten sturen.
Influencers over de hele wereld delen ieder onderdeel van hun leven - bij velen horen de kinderen daar ook bij. Mag je foto's van het doen en laten van je kind op het internet gooien? We horen voor- en tegenstanders. En ook Cam doet haar verhaal. Van foto's in bikini toen ze tien jaar was tot het moment waarop ze ongesteld werd. Alles deelde haar moeder online en dat bracht nare gevolgen met zich mee.

4. Mukbang

Mukbang: mensen die voor een camera zitten en vaak enorme hoeveelheden eten. Het fenomeen is vooral in Azië razend populair. Mensen verdienen er geld mee en kijkers zijn er dol op. Maar Mukbang is ook bij Aziatische overheden een belangrijk punt op de agenda.
Miljardair Josh Jones heeft een fortuin aan cryptomunten. Maar in 2020 verdween er 41 miljoen euro uit zijn online portefeuille. Na lange tijd blijkt wie de dief is: een 17-jarige Canadees die geobsedeerd is door alles wat zich op het internet afspeelt. Deze diefstal heeft de nadelen en de gebreken van het bitcoin-systeem blootgelegd.
Caitlin Spencer leeft al meer dan tien jaar in een nachtmerrie. Een ex-vriend plaatste zonder toestemming intieme video's van hen op Pornhub. Nochtans beweert MindGeek, het bedrijf boven Pornhub, dat ze grondige controles uitvoeren voor ze iets publiceren. Dat is gelogen, zeggen vroegere medewerkers die anoniem willen praten. MindGeek heeft maar één doel: zoveel mogelijk geld verdienen.
Twee jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. De Amerikaanse acteur Sean Penn maakte die inval toevallig van dichtbij mee. Oorspronkelijk wilde hij een leuke documentaire maken over Volodymyr Zelensky, de acteur en comedian die veranderde in een echte president. Maar Penn kreeg de kans niet, door de oorlog.

8. Autisme bij vrouwen

Autisme uit zich bij vrouwen anders dan bij mannen en daarom wordt het niet altijd meteen herkend. Christine McGuinness, een Brits model en tv-persoonlijkheid, ontdekte het op haar 33ste. Ze heeft zich wel heel haar leven anders gevoeld. McGuiness wil weten hoe verschillend autisme zich uit bij vrouwen.

9. Gevaarlijk gek?

Vijf maart is Super Tuesday, een belangrijke dag in de Amerikaanse voorverkiezingen. Vele subculturen proberen verdeeldheid te zaaien, die de democratie zouden kunnen ondermijnen. De FBI denkt dat het hiphop duo Insane Clown Posse zo'n groepering is. Ze rappen over donkere thema's, zoals geweld en de dood.
Hulpverleners in skigebieden weten wat te doen in het hoogseizoen: behalve mensen met breuken van skipistes halen, moeten ze ook halve psychologen zijn om dronken en gedrogeerde mensen op te vangen. Vaak beseffen mensen niet dat alcohol een veel sterker effect heeft op grote hoogte.

11. Pas op voor hackers

Hackers willen grof geld verdienen aan bedrijven, overheden, zorginstellingen maar ook... aan gewone burgers. In een jaar tijd konden cybercriminelen naar schatting 5,5 biljoen euro van slachtoffers stelen. Maar in sommige gevallen verwoesten de cybercriminelen ook echt het leven van hun slachtoffers. 'Telefacts' spreekt met slachtoffers, een ex-hacker, politiemensen en experten in cyberbeveiliging.

12. Mijn ander lichaam

Jez! ,de jongerenorganisatie van DPG Media, is opnieuw volop geld aan het inzamelen voor 200 goede doelen. Eén daarvan is het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent. Zij willen wat lichtheid brengen in de therapie, met fijne projecten. Zo hebben ze 'En dans' van Clouseau onder handen genomen en er ook een videoclip bij gemaakt, samen met Koen Wauters en zoon Nono.

13. Belgische wegen

Putten en barsten in de weg, gevaarlijke bochten... de Belgische wegen behoren tot de slechtste van Europa. Ieder jaar laten rond de 500 mensen het leven op onze wegen, de staat van het wegdek speelt daarbij vaak een rol. Waar bevinden zich de slechtste wegen en gevaarlijkste punten? Hoe worden onze wegen onderhouden? En wordt er voldoende geïnvesteerd in het herstellen ervan?
Bijna iedereen weet wie Kim Kardashian is, ze is wereldberoemd. Vooral voor millennials is zij een rolmodel. De laatste jaren maken haar wulpse rondingen en hetzelfde soort foto's plaats voor weer wat meer naturel. Ze begint zich ook meer te profileren in socialere en serieuzere zaken om de wereld opnieuw te veroveren, nu als wereldverbeteraar.
De Britse stad Barrow-in-Furness stond twee jaar geleden in rep en roer: een jonge vrouw, Ellie Williams, beweerde dat een bende mannen haar seksueel had uitgebuit. Inwoners van Groot-Brittannië reageerden geschokt en starten zelfs een crowdfunding voor het slachtoffer. Later bleek dat ze alles had verzonnen.
Bosbranden, hevige regenval, extreme hitte... statistieken bewijzen dat de aarde opwarmt. Wetenschappers proberen uit te zoeken wat we daar aan kunnen doen en hebben verschillende visies. Over één ding zijn alle wetenschappers het echter wel eens: er moet iets gebeuren.
Koning Charles zit in mei een jaar op de troon. Het was niet meteen een makkelijk jaar, want hij kreeg gezondheidsproblemen. Korte tijd later kreeg ook zijn schoondochter Kate slecht nieuws. Heel sereen en menselijk maakt ze zelf openbaar dat er ook in haar lichaam kankercellen actief zijn en dat ze preventieve chemo moet ondergaan. Beiden kunnen het al jaren goed met elkaar vinden en hun gezondheidstoestand heeft die band alleen maar versterkt.

18. De Snapchatmoord

Olliver Lucas Stephans was dertien jaar in 2021. Op 3 januari werd hij doodgestoken in een park op klaarlichte dag, door leeftijdsgenoten. Dat was in volle lockdownperiode, toen mensen vooral contact hadden via sociale media. De onderzoekers staan versteld van de gruwelijke manier waarop jongeren hun slachtoffer in de val konden lokken via sociale media en dat zulke jonge kinderen online pochten met hun gewelddaden.
  • Simply the best van VTMlive of uitgesteld
  • Movie nights & seriemarathonsook voor de kleinmannen
  • One shortie a day...doet niets speciaals, maar is wel plezant
  • Op echt àl je schermensmartphone, laptop, tablet, smart-tv, via casting, via je tv-box – gewoon overal, oké?
  • Hallo VTM GO+Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.
  • En dat is nog niet allesKijk Streamz op VTM GO en blijf op één plek voor nog meer topseries, blockbusters én Streamz Originals.