De Familie Backeljau

De Familie Backeljau

Absurde humor van en met Luk Wyns in deze komische reeks rond de prettig gestoorde en licht asociale familie Backeljau die de Antwerpse wijk Luchtbal danig op z'n kop zet.

15 afleveringen

1. De eerste aflevering

Het staat in de krant en dus zal het wel waar zijn: 'de familie Backeljau komt op tv'. Cois Backeljau kan er hoegenaamd niet mee lachen. Hij weigert het spelletje mee te spelen, want hij is absoluut niet geïnteresseerd in een televisiecarrière. Sabrina slaagt erin de aandacht af te leiden door toevallig aan te kondigen dat ze die avond zal koken.

2. Alles voor de sport

F.C. Superbeton, de zaalvoetbalploeg van 'Magic Maria' Backeljau, moet tegen K.V. Ferrometal spelen. Reden genoeg om de voetbaluniformen iets vrouwelijker te maken. De mannen vragen zich af wat het verschil is tussen zaalvoetbal en een modeshow. Cois belooft onmiddellijk te stoppen met roken als Superbeton de finale haalt.
Blacky heeft volgens bomma Thérèse weer verschrikkelijk veel last van een droge keel. De politie ondervraagt Thérèse over een winkeldiefstal en gelooft geen woord van haar verhaal. Bomma belandt achter de tralies. De rust en afzondering inspireren haar en ze ontpopt zich als een heuse schrijfster.
Er gaat geen dag voorbij of de Backeljaus maken het leven van hun buurman Marcel De Neut zuur. Vanavond is de maat vol. Als Cois niet naar rede wil luisteren, dan gaat hij over tot de grove middelen. De familie Backeljau heeft echter andere zorgen, want onbekenden hebben hun geliefd huisdier ontvoerd. Vol spanning wachten ze op een teken van de daders.
Sabrina is jarig en dat moet gevierd worden. Haar verlanglijstje is echter allesbehalve bescheiden te noemen. Een meisje wordt dan ook maar één keer twintig jaar. Na Sabrina's theoretisch rijexamen volgt de praktische proef. De rijlessen zijn voor papa Cois een ware beproeving.
Over het vaderschap is bij de Backeljaus het laatste woord nog niet gezegd. Wanneer Johnny en Marina de Duitse lotto winnen, krijgt Cois de kans om te bewijzen hoe handig hij is met kinderen. Dempsy blijkt een wolk van een baby te zijn, netjes aan huis afgeleverd, maar jammer genoeg zonder gebruiksaanwijzing.
Cois is in een prima bui tot hij zijn belastingbrief onder ogen krijgt. Ook voor Maria en Sabrina betekent dit een streep door hun rekening. Ze hadden net zo'n leuke, sexy lingerie in een etalage gezien, die dan nog zo goed als gratis is. Cois, die zich terugtrekt in zijn knutselhok, is niet om aan te spreken.
Het lijkt wel of in het gezin Backeljau iedereen ruzie heeft met elkaar. Volgens Thérèse komt het omdat iedereen zich verveelt: de tv is namelijk stuk. Maria ziet maar één oplossing: een kind in huis halen. Er zit niets anders op dan haar zus Carla te bellen en Cois' petekind van vijf jaar, Lionel, uit te nodigen voor het weekend.
Sabrina is ontslagen, al wist de rest van de familie niet eens dat ze werk gevonden had. Blijkbaar was ze niet erg goed als serveerster in het ijssalon van Marie-Jeanne. Maria probeert haar nog een spoedcursus te geven, maar het draait allemaal op niets uit.
Het jachtseizoen is geopend. Cois en Franky maken er een wildfestijn van. Thérèse ziet zo'n laffe slachtpartij helemaal niet zitten en protesteert. Niet alleen binnenshuis maar ook bij de wijkagenten. Sabrina die vol goede moed aan haar eerste werkdag begint, wordt op het politiebureau al meteen met haar familie geconfronteerd.
Door de vergeetachtigheid van Blacky ligt er een stapel onbetaalde facturen op Cois Backeljau te wachten. De deurwaarder heeft weinig begrip voor de situatie en dreigt ermee de hele inboedel te komen buitenhalen.
Op vrijdag de dertiende gaan skiën op borstels is om problemen vragen. De Moesjnamoeri-Visjna Hoeniw-Mahal-Prahati weet er alles van. Zijn aanhangers hadden ook beter een andere dag uitgekozen om bij de familie Backeljau aan te bellen. Thérèse, die op het punt staat om naar de Indianen te vertrekken, kan wel wat extra mankracht gebruiken.
Cois moet uit de krant vernemen dat de familie Backeljau weldra te zien zal zijn in een reclamespotje voor Franse kaas. De andere familieleden hebben al volop gerepeteerd. Franky volgt zelfs een avondcursus Frans en er wordt vol verwachting uitgekeken naar het bezoek van een Franse student Nederlands.
Buurman Marcel haalt de kranten als 'duivenmelker van het jaar'. Hij doet nogal scherpe uitspraken in de pers over de Backeljau's en dat pikken zij niet. Zeker niet van een onnozel buurmanneke dat zijn prijsvliegers drogeert met amfetamines. Marcels amfetamines hebben op de bomma een bijzondere uitwerking: zij heeft te veel energie. Het duurt niet lang of de politie moet er zelfs aan te pas komen.
Eddy Lombroso van café 'De Vuile Hoek' doet het goed als zanger. En wat een cafézoon kan, dat kan Franky Backeljau ongetwijfeld beter, zeker met Cois als manager en Frituur Het Half Kieken als sponsor. De bomma levert muziek en muzikanten aan en de zesjarige Lionel schrijft Franky's teksten. Nog meer goed nieuws komt er van Sabrina. Zij kan met Antonio voor een tijdje naar Florida.
  • Simply the best van VTMlive of uitgesteld
  • Movie nights & seriemarathonsook voor de kleinmannen
  • One shortie a day...doet niets speciaals, maar is wel plezant
  • Op echt àl je schermensmartphone, laptop, tablet, smart-tv, via casting, via je tv-box – gewoon overal, oké?
  • Hallo VTM GO+Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.
  • En dat is nog niet allesKijk Streamz op VTM GO en blijf op één plek voor nog meer topseries, blockbusters én Streamz Originals.