De familie Backeljau

De familie Backeljau

Absurde humor van en met Luk Wyns in deze komische reeks rond de prettig gestoorde en licht asociale familie Backeljau die de Antwerpse wijk Luchtbal danig op z'n kop zet.

15 afleveringen

Def Bomma's Dope gaat weldra op tournee naar China en de dansrepetities worden op de kamer van de Bomma gehouden. Er duikt een probleem op wanneer het plafond van de living niet bestand blijkt te zijn tegen het muzikaal en fysiek geweld van deze nieuwe supergroep. Wanneer Cois met Franky een nieuw plafond steekt, heeft hij een werkongeval. Cois moet een tijdje het bed houden.
De familie is overgestapt op een gezondere manier van leven.
Janineke laat een bloedonderzoek doen omdat ze zich wat slapjes voelt. Dit kan niet van de Bomma en Renaat worden gezegd, die zich tot acht uur 's morgens in dancing De Nieuwe Mega afreageren. Ze hebben dan ook wat te vieren: de familie zal weldra uitbreiden, zo blijkt na het bloedonderzoek bij de dierenarts. En als je de resultaten van twee testen met elkaar verwart, krijg je vreemde toestanden.
Volgens de krant van Cois is de toename van het aantal werklozen lichtjes afgenomen. Het bericht laat de familie Backeljau koud. Een aangetekende brief veroorzaakt echter wel paniek. Franky moet zich bij de VDAB aanbieden, maar Vlaanderens populairste zwartwerker heeft een geniaal plan. Backeljau Franky vermomt zich als analfabeet. En Backeljau Thérèse speelt mee.
De Bomma is enorm begaan met het wel en wee van Artsen Zonder Grenzen. Ze telefoneert de hele dag naar Afrika en het Midden-Oosten om de hulpverleners wat moed in te spreken. De familie is zich van geen kwaad bewust tot de telefoonmaatschappij Backeljau François tot 'Klant van het Jaar' uitroept. Zijn laatste telefoonrekening is goed voor een nieuw Belgisch record.
De moeder van Marcel De Neudt wordt 70 en Marcel geeft een feest voor de familieleden. Ten huize Backeljau heeft Maria die dag een lingerienamiddag georganiseerd voor de vrouwen uit de buurt. Mannen boven de zeven jaar zijn niet toegelaten. Alles loopt gesmeerd tot de Bomma gaat valschermspringen van de Boerentoren, net op het moment dat Marcel met zijn broers van de traiteur terugkomt.
Blacky en Queeny treden in het huwelijk. De plechtigheid is hoogst ontroerend. Queeny's bruidsjurk is van een ongeziene pracht. Cois vindt de hele bedoening maar flauwekul en Maria verwijt haar echtgenoot een gebrek aan gevoeligheid en romantiek. Hij is alleen met zichzelf bezig en vergeet steevast alle belangrijke dagen, behalve zijn eigen verjaardag.
Cois ergert zich aan Maria's televisieverslaving. Hij is van mening dat er niets interessants op de buis is. Elke dag komen er waardeloze stations bij. Nu terroriseert zelfs een Antwerpse piratenzender de buurt met teleshopping. Marcel komt klagen over een zendmast die in de voortuin van de Backeljaus staat. Maria weet nergens van. Maar de Bomma en de kinderen gedragen zich uiterst geheimzinnig.
Onwaarschijnlijk hoe de horoscoop in Sabrina's weekblad woord voor woord uitkomt. De hele familie is ervan onder de indruk, behalve Cois. Wanneer de Bomma een ongeluk krijgt dat bijna letterlijk werd voorspeld, begint hij ook ongerust te worden over Maria's horoscoop: 'Uit een ontmoeting met een donkerharige jongeman in het wit kunnen vele romantische momenten voortspruiten.'
Er is telefonisch ingebroken in de computer van de NASA en de Space Shuttle vliegt achteruit. De politie komt langs en verdenkt de Bomma van dit uiterst strafbare misdrijf. Maar de familie bezit geen computer, de Bomma zit al een hele week braaf in haar kamer en haar telefoon is afgesloten. Dan beweert Marcel dat er van zijn telefoonlijn wordt afgetapt.
Het botert niet zo goed bij de Backeljaus. Maria is niet te spreken over Cois' inzet in het huishouden en Franky vindt Cois' legerverhalen flauwekul. Lionel weet de familie weer bij elkaar te brengen en Cois is zelfs in een vredelievende bui. Maar dan komt Lionel met een blauw oog thuis. De dader is Wimmeke van die rosse doe-het-zelvers van over de deur.
Die rosse doe-het-zelvers van over de deur zijn door de Backeljaus vakkundig weggepest. Er trekken nieuwe overburen in en de familie zet zich aan het gluren. Ondertussen wordt er in de straat een wedstrijd voor paalwerpers georganiseerd. De Bomma hoopt met een uitgeholde paal te winnen en Marcel is baancommissaris. De nieuwe overburen vinden de buurt 'hartstikke te gek'.
De Miss Luchtbalverkiezing staat voor de deur. Sabrina wordt door de Bomma grondig klaargestoomd voor de overwinning. Wanneer de Bomma ook Janine begint te coachen, ontstaat er grote rivaliteit tussen de twee schoonzussen. De Bomma kiest partij voor Janine, met als gevolg dat Sabrina ontroostbaar is. Maria biedt zich aan als Sabrina's nieuwe coach, maar Sabrina ligt bij de Bomma onder contract.
Volgens de kranten is het milieubewustzijn van de Belgen ondermaats. Dat terwijl de Backeljaus toch plichtsbewust alle afgedraaide motorolie in de groene glasbol kappen en het klein, gevaarlijk huisvuil voor Marcels deur. Uit puur milieubewustzijn wordt er zelfs overgeschakeld op vegetarisch eten met veel vlees en wordt een milieuactiegroep opgericht.
De Bomma is een getalenteerde valsspeelster. Samen met Blacky dient ze de Jeans tijdens een spelletje poker zware klappen toe. De andere Backeljaus staat een uniek avondje te wachten. Pedro Pirelli, de wereldberoemde hypnotiseur uit Merksem, geeft een show in Café De Vuile Hoek. De familie heeft kaartjes besteld, maar is niet van plan zich door Pirelli belachelijk te laten maken.
  • Simply the best van VTM live of uitgesteld
  • Movie nights & serie marathons ook voor de kids
  • One SHORTIE a day… doet niets speciaal, maar is wel plezant
  • En op écht al je schermen Smartphone, laptop, tablet, smart tv, casting én tv-boxen - dus ja, echt allemaal
  • Hallo VTM GO+ Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.