Telefacts
Afleveringen
8 afleveringen
1. Winter in Aspen
Er zijn plekken op de wereld waar de rich and famous graag komen om hun winter door te brengen. Je kan er al eens sterren als de Kardashians of Mariah Carey tegen het lijf lopen. Een stuk grond kost er 21,000 euro per vierkante meter. Mensen eten op straat een pannenkoek van 100 euro, met kaviaar in welteverstaan. Weer anderen hebben een keuken met alles erop en eraan maar betalen toch liever een dikke 4000 euro om uiteindelijk een chef in te huren. En skiën vinden sommigen te saai, ze trekken liever de bergen in op een snelle sneeuwscooter. We volgen enkele Europeanen die hun hart verloren aan Aspen en die er nu leven en werken.
2. Bosbranden beheren
Het aantal bosbranden neemt jaar na jaar toe. Dat is vooral de schuld van de mens. Meerdere hectaren bos worden in de as gelegd door de opwarming van de aarde, maar ook door slecht bosbeheer. Tegenwoordig worden bossen uitgedund om branden te vermijden.Maar dat creëert een nieuw probleem: er komt meer verdorde vegetatie. En dan is één vonk genoeg om een heel gebied in lichterlaaie te zetten.
5. Gevangenismoeders
Hoe is het als je als moeder in de gevangenis belandt? Anderen moeten dan voor jouw kinderen zorgen en je mist enkele grote mijlpalen in hun leven. In sommige gevangenissen is er een speciale eenheid voor moeders die net bevallen zijn. Hun kind kan dan een tijd opgroeien bij hen. Maar hoe is het voor die kinderen zelf om in een strikt regime op te groeien met bewakers om zich heen? In de reportage komen meerdere moeders uit Canada en hun kinderen aan bod die er openhartig over vertellen. De misdaden kunnen erg uiteenlopend zijn: overvallers, moordenaars, drugsdealers, wapenhandelaren…Omdat zij een fout maakten zijn ze gestraft. Maar vaak zijn de kinderen mee gestraft.
7. De piloot die dood wilde
10 jaar geleden besliste de Duitse piloot Andreas Lubitz om uit het leven te stappen.
Hij is die dag co-piloot op vlucht 9525 van Germanwings. Hij ziet z’n kans om het vliegtuig te kapen, wanneer de gezagvoerder even naar het toilet moet. Andreas Lubitz laat het vliegtuig dan rustig dalen om uiteindelijk tegen een bergflank in Franse Alpen te vliegen.
Uit onderzoek blijkt later dat Lubitz al jarenlang kampte met mentale gezondheidsproblemen. Hij loog er zelfs ooit over tijdens zijn opleiding tot piloot, maar niemand hield hem ooit tegen. Hij sleurt 149 andere mensen mee de dood in.
8. Hoe extreem rechts het Witte Huis veroverde
Dat Donald Trump opnieuw in het Witte Huis zit, is het resultaat van een jarenlange voorbereiding. Al sinds de jaren 80 is een kleine groep Republikeinen de partij steeds verder naar rechts aan het manoeuvreren.
Trump krijgt onder andere de steun voor zijn beleid van een aantal jongere, conservatieve rechters, die voor het leven benoemd zijn aan het Hooggerechtshof.
Dat maakt het mogelijk om o.a. abortus of het homohuwelijk terug te draaien op verschillende plaatsen. Beslissingen die de Democraten genomen hebben.
11. Stalking: Leven in angst
Slachtoffers van stalking vinden vaak dat de politie hen niet ernstig genoeg neemt waardoor de daders hun gangen kunnen blijven gaan. Vier slachtoffers getuigen over de drastische impact die een stalker heeft op hun leven.
Eén jonge vrouw is vermoord door haar stalker, haar ouders starten daarom een campagne. Ze willen dat de politie een betere opleiding krijgt om met gelijkaardige situaties om te gaan.
14. Virtueel leven na de dood
Vele mensen die een geliefde verloren zijn, zouden zo graag nog eens één keer met hen kunnen praten. Door artificiële intelligentie kun je een ervaring hebben die die illusie wekt. Avatars, chatbots of virtual reality kunnen je dan het idee geven dat je contact hebt met hen, ook al zijn ze al overleden. Voor sommige mensen is dat een nieuwe vorm om met hun verlies om te gaan. Maar voor anderen is het vooral geldklopperij en onethisch. Waar liggen de ethische en morele grenzen van virtueel leven na de dood?
16. Michel en de handen op zijn huid
In juli is het 4 jaar geleden dat de Vlaams acteur-regisseur Michel Van Dousselaere overleed. U kent hem zeker uit VTM-reeksen als Aspe en Wittekerke. Van Dousselaere speelde heel zijn leven met taal , tot hij progressieve afasie kreeg. Zijn Nederlandse vrouw Irma Wijsman vond de reguliere zorg niet bij hem passen. Daarom vroeg ze aan studenten of ze geen bijbaantje wilden als begeleider. Belangrijke voorwaarde: Ze moesten samen met Michel plezier maken in de laatste fase van zijn leven. In de reportage gaan de vier samen met Irma Wijsman de as van Michel Van Dousselaere uitstrooien op een ruige berg in Spanje en blikken ze terug op hoe ze met veel warmte omgingen met elkaar.
- Het beste van VTMlive of uitgesteld
- Movie nights & seriemarathonsook voor de kleinmannen
- Op echt àl je schermensmartphone, laptop, tablet, smart-tv, via casting, via je tv-box – gewoon overal, oké?
- Hallo VTM GO+Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.
- En dat is nog niet allesKijk Streamz op VTM GO en blijf op één plek voor nog meer topseries, blockbusters én Streamz Originals.