Zuidflank

Zuidflank

Twee families betwisten al honderd jaar de Zuidflank, een uitstekende wijngaard. Rob en Mark, beide dertigers en telgen van de concurrerende clans, willen definitief komaf maken met die vete.

Afleveringen

13 afleveringen

Mark Deweerdt wil zijn wijngaard uitbouwen tot een gerenommeerd chateau. Om dat doel te bereiken heeft hij zijn zinnen gezet op de Zuidflank, de grond die hij in pacht heeft bij de familie Vandenbergh. Jos Vandenbergh stemt ermee in om te verkopen, maar dat is buiten zijn vrouw Lydia gerekend. Een dag later wordt Jos levenloos tussen de wijnranken aangetroffen.
Notaris Degrauwe vertelt Lydia dat Jos 15 jaar geleden zijn testament veranderd heeft en Rob de Zuidflank erft. Lydia wil verhinderen dat hij de grond toch verkoopt, maar Rob heeft in Kenia andere problemen aan zijn hoofd. Ook Mark, Willem en An Deweerdt zitten in de problemen. Er is een grote storm onderweg en er moet nog duchtig geplukt worden om een ramp te vermijden.
Rob is vastberaden: hij wil de Zuidflank uit de hand verkopen zodat hij kan bepalen wie de nieuwe eigenaar van zijn grond wordt. Geen haar op zijn hoofd dat eraan denkt om de Deweerdts hun zin te geven nu hij ontdekt heeft dat zij zijn vader Jos het leven zuur hebben gemaakt. Mark en Willem weigeren zich gewonnen te geven en zetten alles op alles om hun wijnranken veilig te stellen.
Rob is vastberaden: hij wil wijnbouwer worden om zijn vader te wreken en Mark en Willem Deweerdt een serieuze hak te zetten. Hij neemt meteen een boekhouder onder de arm om hem op weg te zetten. Willem wordt na 24 uur vrijgelaten en mag van geluk spreken dat hij enkel een boete krijgt voor verstoring van de openbare orde en vernieling van privé-eigendom.
Rob moet dringend op zoek naar een meestergast, want alleen redt hij het niet op de zuidflank. Tot zijn grote verbazing spoort An Patrick aan om na zijn uren op het kasteel aan de slag te gaan tussen de wijnranken van Rob. Maar dat is allerminst naar de zin van Mark, die het gevoel heeft dat zijn werkkracht hem een mes in de rug steekt. Ook op privégebied heeft Mark het moeilijk.
Rob keert terug uit Frankrijk met zijn 'Certificat de Viticulture' op zak dat hij behaald heeft na het volgen van een gerenommeerde wijncursus. Oenologe Kim stemt hem meteen gelukkig: binnen twee jaar zit er een topwijn aan te komen. Maar Robs terugkeer lijkt wel een vloek over de Zuidflank te brengen. De werkers krijgen namelijk enkele tegenslagen op het veld te verwerken.
Rob staat aan de grond genageld wanneer hij Kasim op zijn stoep aantreft. Hoe is de Keniaanse jongen naar België geraakt en hoe heeft hij Rob gevonden? Lydia weet dat Rob haar niet het hele verhaal vertelt, maar haar voornaamste zorg is Kasim het gevoel te geven dat hij veilig en welkom is. Wat ze met de illegale jongen moeten aanvangen, zijn zorgen voor later.
Anderhalf jaar later. Het is Robs vuurdoop: de Chardonnay Zuidflank wordt voorgesteld aan de pers. Ondertussen hebben ook de Deweerdts de media samengeroepen ter promotie van hun nieuwe wijn, waarmee de oorlog tussen de twee families opnieuw een hoogtepunt bereikt. En zoals dat gaat in oorlogen, is er ook hier een winnaar en een verliezer.
Rob zit in zak en as en zit vol woede nadat hij een persoonlijk trauma te verwerken kreeg. Ook Mark krijgt slecht nieuws te horen van notaris Degrauwe en dat slaat op het wijnkasteel in als een bom. Kim probeert Christian en Rob te verzoenen. Patrick kampt met onvoorziene kosten en vraagt zijn tante Lydia om opslag.
Mark wordt bij gebrek aan bewijzen door de rechtbank van Tongeren vrijgesproken van brandstichting en fraude. Hij houdt zijn onschuld staande en dient klacht in tegen onbekenden. Mark is ervan overtuigd dat Rob zijn wijngaard in lichterlaaie heeft gezet maar zolang hij dat niet kan bewijzen, kan hij weinig ondernemen.
De financiële problemen van Mark en An zorgen voor strubbelingen thuis. Wanneer hun zoon Nicolas de spanning niet meer aankan, begaat hij een grote stommiteit. Lydia stelt Willem voor om zijn Pinot Noir wijnranken, ter ere van zijn overleden vrouw Viviane, zelf te onderhouden. Anders zien zij en haar zoon Rob zich genoodzaakt om ze te snoeien.
Rob zit al twee maanden in een instelling, maar het gaat niet goed met hem. Hij hallucineert nog steeds en zolang de medicatie niet aanslaat, kunnen de therapeuten niet starten met gesprekstherapie. Al twee maanden lang wil Rob niemand zien: de kinesiste Joke niet - met wie hij lange tijd een affaire had - An niet, Mark niet en zelfs zijn moeder niet.
Rob en Mark komen tot een schokkende ontdekking, die zowel hun leven en als dat van iedereen in hun omgeving volledig overhoop zal halen.
  • Simply the best van VTMlive of uitgesteld
  • Movie nights & seriemarathonsook voor de kleinmannen
  • One shortie a day...doet niets speciaals, maar is wel plezant
  • Op echt àl je schermensmartphone, laptop, tablet, smart-tv, via casting, via je tv-box – gewoon overal, oké?
  • Hallo VTM GO+Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.
  • En dat is nog niet allesKijk Streamz op VTM GO en blijf op één plek voor nog meer topseries, blockbusters én Streamz Originals.