De kotmadam

De kotmadam

In het hart van studentenstad Leuven stellen Jeanne Piens en haar man Jef Liefooghe hun huis open om enkele kamers aan studenten te verhuren.

12 afleveringen

Sinds Jeanne de foto van Mimi's gerestylede echtgenoot heeft gezien, vindt ze dat Jef zich beter moet verzorgen en aan zijn uiterlijk moet werken. Voor één keer is Jef heel meegaand en hij laat zich graag door Jill pimpen. Een hippe outfit maakt dan ook deel uit van hun plannetje om Jef binnen te loodsen op de expositie van de beroemde bloemenkunstenaar Ost.
Jeanne krijgt in haar snoepwinkeltje kunstschilder Hans Persoons over de vloer. Zijn interesse in de neuzen en spekken verdwijnt zodra hij haar rondingen in het oog krijgt en hij wil dat ze voor hem poseert. Jeanne is zodanig gecharmeerd dat ze meteen ja zegt, hoewel ze de werken van Persoons niet kent. Mimi is wel op de hoogte en vraagt zich af hoever Jeanne voor de kunst zal gaan.
De studenten van tegenwoordig zijn geen varkens meer. Dat is de conclusie van producer Stef, die in zijn studententijd bij Jeanne en Jef op kot zat, na zijn ontmoeting met Lukas op café. Lukas wil bewijzen dat hij en zijn vrienden geen watjes zijn en wedt met Stef dat ze binnen de 24 uur een megastraffe studentengrap gaan uithalen.
Jeanne is er niet over te spreken dat Jef haar op straat straal is voorbijgelopen. Jill en Mimi vinden dat Jeanne zelf wat moeite moet doen om de romantiek levendig te houden. Dat valt niet in dovemansoren en Jeanne gaat in het geheim tot actie over. Jef voelt dat er iets niet pluis is en wil via Odilon te weten komen wat Jeanne aan het bekokstoven is.
Jill panikeert wanneer ze hoort dat ze over twee dagen een paper moet afgeven voor antropologie. De prof om uitstel smeken heeft geen zin, want ze is nog nooit naar zijn les geweest en hij haat vrouwen met tatoeages. Deze argumenten inspireren Lukas om Jill te transformeren in het soort meisje dat wel uitstel kan bekomen. Een seut dus!
Jeanne is gevraagd als kandidaat-voorzitster van de culturele Sint-Elisabeth Stichting. Zij is uitermate gecharmeerd, maar Jef is pas enthousiast wanneer blijkt dat zijn halve trouwboek in die functie twee avonden per week het huis uit is. Hij geeft Lukas de opdracht de verkiezingscampagne van Jeanne te leiden en als tegenprestatie zal hij de bezorgde moeder van Lukas sussen.
Het groot verlof is in aantocht en Jef heeft al uitgedokterd hoe hij zijn dagen gaat vullen: petanque spelen met zijn vrienden. Jeanne heeft echter gespaard voor een romantisch reisje naar Torremolinos, want ze zijn deze zomer dertig jaar getrouwd. Jef is niet van plan om in te binden en hij rekent op Lukas om een manier te vinden om aan de buitenlandse vakantie te ontsnappen.
Odilon vertelt aan Jef dat Karel de juwelier een verhouding heeft. Dergelijke nieuwtjes interesseren Jef normaal gezien niet, maar dit keer wel. Karel is immers de juryvoorzitter van het vistoernooi in Kessel-Lo. Jef heeft zijn zinnen gezet op de beker, zelfs al moet hij die met chantage in handen krijgen. Jeanne is in de wolken wanneer ze de juwelier in haar huis ziet.
Jef heeft een voetbalmatch op de televisie gemist omdat hij met Jeanne naar de dansles moest. Hij wil dit geen tweede keer meemaken en volgt de raad van Marcel op. Die beweert dat een computer het perfecte cadeau is voor een vrouw, want hoe minder ze ervan weet hoe meer ze ermee bezig is. Ondertussen is Victor in een gevecht met Paulien en Jill verwikkeld over wie het sterke geslacht is.
Lukas heeft het ultieme verleidingswapen in handen: de glimmende cabrio van zijn vader. Toch scoort hij niet bij Jill en Paulien, want zij zijn in de ban van groene jongen Dokus. Lukas lust deze indringer rauw en wil zo snel mogelijk van hem af. Jef is ook niet goed gezind, want de uitstap van de middenstand gaat op dezelfde dag door als het vistoernooi in Holsbeek.
De wintersnoei is met veertien dagen vervroegd. Dat is een streep door de rekening van Jef, want hij heeft geen deftig excuus om aan het zware werk te ontsnappen. Lukas heeft evenmin inspiratie, tot er in huis discussie is over Odilons zesde zintuig. Volgens Paulien kan hij namelijk de toekomst voorspellen sinds hij een dakpan op zijn hoofd heeft gekregen. Paulien heeft ook medelijden met Victor omdat hij alweer is afgewezen en ze wil hem aan een lief en wilde seks helpen.
Jeanne heeft al dagen aan een stuk geen fut. Ze volgt de raad van Mimi op en gaat naar de dokter voor een bloedonderzoek. Het resultaat krijgt ze sneller dan voorzien en brengt haar helemaal uit haar evenwicht. Ook Paulien is niet haar vrolijke zelve. Ze is dol op Seppe, maar blokkeert als 'het' moet gebeuren omdat hij de zoon van een begrafenisondernemer is. Jill heeft met haar kotgenote te doen.
  • Simply the best van VTM live of uitgesteld
  • Movie nights & serie marathons ook voor de kids
  • One SHORTIE a day… doet niets speciaal, maar is wel plezant
  • En op écht al je schermen Smartphone, laptop, tablet, smart tv, casting én tv-boxen - dus ja, echt allemaal
  • Hallo VTM GO+ Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.