Nonkel Jef

Nonkel Jef

'Ierse, doarse'... Ivo Pauwels in de rol van de gierige, eigenwijze en ongemanierde boer Jef Melkenbeek, die overal munt uit probeert te slaan.

34 afleveringen

Odette woont nog altijd bij tante Magda. Een droom inspireert Izzi om Bruno uit te schakelen. De volgende dag doet hij een flinke scheut alcohol in de thee van Bruno en uiteraard blijven de gevolgen niet uit. Nonkel Jef is woedend op Izzi en gaat bowlen om zich af te reageren. Lizette wordt overvallen door een gemaskerde man.
Nonkel Jef wordt geplaagd door tandpijn, maar hij durft niet naar de tandarts gaan. Hij trekt de slechte kies er nog liever zelf uit. Maar dat blijkt niet zo'n eenvoudige klus. Magda heeft drie rijke vrijers aan de haak geslagen.
De sjampetter heeft groot nieuws: hij gaat trouwen. En hij is niet de enige in Ginderbos. Volgens Zotten Dré stapt er ook een dame van lichte zeden in het huwelijksbootje. De identiteit van haar ware Jacob is een goed bewaard geheim. Het nieuws prikkelt de nieuwsgierigheid van Magda. Ze besluit de zaak tot op het bot uit te spitten.
Vandaag gaat Jefke voor het eerst naar de kleuterklas. Izzi, Jef, Bruno, Eduard en Magda zijn nerveuzer dan het jongetje en brengen hem samen naar de school. Directrice Annette vangt alle kindjes én hun entourage op. Voor Izzi en Annette is het liefde op het eerste gezicht.
Sinds Odette bij tante Magda woont, ziet de boerderij er smerig uit en blijft de vuile was liggen. Nonkel Jef kan de rommel niet langer aanzien en wil opnieuw een vrouw in huis. Hij moedigt Izzi aan om een relatie te beginnen met de schooldirectrice van Jefke. Dit plan heeft echter weinig kans op slagen. Er is gelukkig een alternatief, namelijk Bruno en Roosje koppelen.
De jonge pastoor Cyriel Gregorius geeft de koorleden de opdracht om gospels te zingen. Zij zien dat echter niet zitten en haken af. De priester laat zich niet ontmoedigen en roept de hulp in van Nonkel Jef. Die heeft er wel zin in en trommelt Izzi, Bruno en Eduard op om deel uit te maken van het gospelkoor.
Bruno wil de boerderij poetsen, maar de stofzuiger is stuk. Het toeval wil dat er in het dorp een zeepkistenrace georganiseerd wordt met een stofzuiger als hoofdprijs. Nonkel Jef is vastbesloten aan de wedstrijd deel te nemen én als eerste de eindstreep te bereiken. Hij moet alleen nog een zeepkist zien te bemachtigen.
Een groepje schoolkinderen brengt een bezoek aan de boerderij van Nonkel Jef. Wanneer het jonge geweld vertrokken is, vindt Bruno op het erf een muntstuk. Cyriel maakt de keuterboer wijs dat het een munt uit de tijd van Napoleon is. Maar dan duikt de vader van een van de schoolkinderen op. Blijkt dat hij een munt uit zijn kostbare verzameling verloren is.
Nonkel Jef vervangt zijn oude stier voor een jonger exemplaar wanneer blijkt dat er veel geld wordt gegeven voor stierenzaad. Hij laat Eduard meteen een staal nemen voor onderzoek. Op hetzelfde moment moet een snipverkouden Izzi zijn ochtendurine laten analyseren.
In het dorp strijken twee Nederlandse toeristen neer. Ze zoeken een lapje grond om hun caravan neer te zetten. Uiteindelijk belanden ze bij Leon, wiens eigendom aan het aardappelveld van Jef grenst. De keuterboer slaat in paniek en vreest dat de Nederlanders zijn aardappelen zullen stelen. Hij wil hen op heterdaad betrappen en verkleedt zich in een vogelverschrikker.
Izzi wil dat Annette bij hem komt wonen, maar hij wordt afgewezen. Roosje begrijpt dat niet. Wanneer Bruno het haar zou vragen, zou ze niet twijfelen, maar Bruno ziet haar niet eens staan. De pastoor gaat in de flat boven de kruidenierszaak in Achterhout wonen. Iedereen wordt opgetrommeld om te helpen met de verhuis.
Annette is bij Izzi ingetrokken. Alles verloopt vrij goed tot hij zich verspreekt en haar Odette noemt. Het is duidelijk dat Izzi nog niet aan nieuwe relatie toe is. Bruno en Jef willen hem helpen en besluiten hem een dag alleen te laten met Annette. Cyriel vertelt aan Zotten Dré dat Magda op de boerderij van Jef is. Dré gaat meteen tot de actie over en geeft een serenade ten beste.
In 't Annonceurke wordt in een enquête onthuld dat het slecht gesteld is met de fysieke conditie van de inwoners van Ginderbos. Magda wil hier verandering in brengen en organiseert turnlessen. Izzi oefent met pijl en boog voor de wedstrijd wipschieten. De pijl belandt steeds waar het niet moet, met alle gevolgen vandien. Bruno heeft een bijverdienste.
Jefke wordt drie en dat moet uiteraard gevierd worden. De kleuter wordt getrakteerd op twee feestjes: een op de boerderij bij Nonkel Jef en een in Antwerpen bij Odette. Izzi en Bruno fietsen naar Antwerpen, terwijl de anderen in de wagen van Magda meerijden. Onderweg heeft Izzi een ongeluk en hij belandt in het ziekenhuis.
Bruno moet nog voor 30.000 frank aan achterstallige belastingen betalen. Om de som te verzamelen, knapt hij alle mogelijke klussen op. Ook Jef helpt een handje mee. Bruno kan zijn schulden tijdig vereffenen, maar door een misverstand komt een deurwaarder de inboedel in beslag nemen. Jef laat dit niet zomaar gebeuren en zet de grote middelen in.
Omdat er altijd te veel kandidaten zijn om te kaarten, besluit cafébazin Lizette in te grijpen. Vanaf nu mogen slechts de eerste vier klanten die het café binnenkomen zich aan een kaartspelletje wagen. De volgende dag staan de inwoners van Ginderbos al vroeg aan de kroeg en wordt er gedrumd om als eerste binnen te zijn. Zo kan het ook niet en Lizette organiseert dan maar een kaartwedstrijd.
Nonkel Jef stelt aan Lizette voor om haar zaak over te nemen. De cafébazin heeft hier wel oren naar, want ze droomt ervan opnieuw boerin te worden. Bruno vermoedt dat Jef verliefd is. Wanneer blijkt dat er inderdaad een vrouw de hoofdrol speelt in de plannen van Jef, breekt er een storm van protest los. Plots vindt niemand het goed dat Jef het café wil runnen.
Professionele golfspelers verdienen miljoenen verdienen, en dat inspireert Jef om zijn wei om te vormen tot een golfterrein. Hij knutselt ook zijn eigen golfsticks. Bruno weet echter dat er veel meer bij komt kijken en trekt met Jef naar een echt golfterrein.Hier komt een speler ongelukkig ten val en verliest zijn geheugen. De keuterboer aarzelt geen moment om de plaats van de man in te nemen.
Annette straft Jefke omdat hij stout is geweest op school. Nonkel Jef is woedend en neemt het voor zijn kleinzoontje op. De volgende dag is de boer gekalmeerd en hij trekt met de hele familie naar het circus. Net voor het optreden verkoopt Jef de vrijkaarten die hij gekregen had en beseft te laat dat zijn eigen ticket erbij zat.
Naar jaarlijkse gewoonte worden in Ginderbos missiefeesten georganiseerd. Pater Verhelst keert voor de gelegenheid naar het dorp terug en zamelt geld in voor Nicaragua. Cyriel organiseert een tombola en een vidéfestijn. Alle inwoners dragen hun steentje bij en doen hun duit in het zakje. Nonkel Jef is uiteraard de grote uitzondering.
Omdat hij meer actie in zijn leven wil, richt de commissaris samen met Cyriel een hobbyclub op. De inwoners van Ginderbos vinden dit een schitterend initiatief en sluiten zich massaal aan. De eerste activiteit van de hobbyclub is een vernissage van de schilderijen van de pastoor.
Lizette organiseert een hengelwedstrijd in Ginderbos. Voor Bruno en Jef is dat een unieke gelegenheid om een weddenschap aan te gaan. Om hun kansen te vergroten, maken ze hun eigen lokaas. Cyriel wil graag deelnemen, maar hij heeft nog nooit gevist. Jef neemt hem onder zijn vleugels en leert hem de kneepjes van het vak. Izzi is de enige die geen interesse toont voor het hengelen.
Ginderbos staat op stelten wanneer Izzi beweert dat hij een heks heeft gezien. Op datzelfde moment wordt de wijn van pastoor Cyriel zuur. Iedereen denkt dat er duivelse krachten in het spel zijn en dat Bruno een handlanger van de duivel is. Magda is de enige die het hoofd koel houdt. Zij ziet in al deze mysterieuze gebeurtenissen dan ook een prachtige primeur voor 't Annonceurke.
Annette wil aan de boerderij een grote veranda bouwen om er cactussen te kweken. Eduard is ervan overtuigd dat ze geen bouwvergunning zal krijgen, maar gelukkig weet Cyriel raad. Hij kent een hoge ambtenaar van ruimtelijke ordening die zich gemakkelijk laat beïnvloeden met giften. Jef zoekt een manier om de man gunstig te stemmen.
De pastoor is het gevloek van Jef beu en hij weigert om nog in de buurt van de boer te komen. Eduard maakt zich sterk dat Jef geen minuut zonder vloeken kan. Jef is vastbesloten om het tegendeel te bewijzen en wedt dat hij gedurende vijf dagen zonder vloeken door het leven kan gaan. Om de weddenschap te kunnen winnen, gaat hij met Bruno op retraite in een klooster.
Bruno leest in de krant dat er een grote boerenbetoging op komst is. Jef is eveneens ontevreden en wil aan de actie deelnemen. De woede van Jef neemt nog toe wanneer boer Kadrul een stuk grond van hem inpikt en enkele weipalen laat uitploegen. Jef zint op wraak en laat zich inspireren door het boek 'De Leeuw van Vlaanderen'.
Lizette is op reis naar Lourdes en laat tijdens haar afwezigheid het café runnen door Magda. Zij wil er een fatsoenlijk etablissement van maken en laat het interieur veranderen door Annette. Magda wil ook het cliënteel opwaarderen en fleurt helemaal op bij het bezoek van drie deftige zakenmannen. De vreugde is echter snel over.
Ginderbos staat op z'n kop als er plannen opduiken voor de bouw van een discotheek. Nonkel Jef is de enige die de kassa hoort rinkelen en hij wil van zijn weiland een parking voor de fuifnummers maken. De boer botst echter op veel tegenwind. De burgemeester organiseert een referendum om de knoop door te hakken.
Bruno experimenteert met een zelfgemaakt groeimiddel voor zijn planten. Hij maakt iedereen wijs dat enkele druppeltjes volstaan om alles in een klap groter te maken. Zotten Dré gelooft het verhaaltje. Hij hoopt dat het product hem zal helpen om te groeien. Misschien zal Magda hem dan opmerken. En Jef hoopt met het middel eindelijk rijk te zullen worden.
Nonkel Jef neemt deel aan een radiowedstrijd en wint een waardeloze prijs. De boer reageert zijn woede af op de presentator, die hem prompt voorstelt om een uurtje radio te komen maken. Magda wil ook beroemd worden en ze vergezelt Jef naar het radiostation. De duopresentatie eindigt echter in een fikse ruzie. Magda stapt op en gaat zich bezatten in het café.
Izzi heeft Annette ten huwelijk gevraagd. Zij nodigt haar ouders uit, die in Spanje wonen, om hen het goede nieuws te vertellen. Nonkel Jef helpt haar om het ouderlijke huis op te ruimen. De commissaris heeft enkele hennepplantjes ontdekt en hij is begeesterd door zijn vondst. Roosje vindt zijn enthousiasme overdreven en vraagt hem Bruno de planten te laten onderzoeken.
Jef graaft zijn spaarcenten op en schaft zich een nieuwe wagen aan. Ginderbos wordt geteisterd door inbraken. Ook de gouden kelken van de pastoor worden ontvreemd. Jef wil de zaak helpen oplossen en patrouilleert in het dorp met zijn nieuwe auto. Hij weet niet dat hij door de dief in het oog wordt gehouden.
Cyriel krijgt bezoek van zijn tweelingbroer Herman. Hij is een geboren pechvogel, maar met een groot gevoel voor humor. Hij kan gewoonweg iedereen amuseren met zijn komische acts. Roosje voelt meteen sympathie voor deze onbekende artiest. Magda waagt haar kans bij Eduard. Jef wil vermijden dat Eduard voor haar charme valt en bedenkt een plan om de aandacht af te leiden.
Annette en Izzi gaan trouwen. De bruid kiest voor een huwelijk met klasse en ze overhaalt Jef om een deftig pak en een hoge hoed te dragen. Iedereen ziet er piekfijn uit tot Annette een ongelukje heeft met haar sluier. Roosje loopt er als enige beteuterd bij. Ze slaagt er maar niet in om Bruno te verleiden. Toch aarzelt hij geen seconde om haar te zoeken als blijkt dat ze verdwenen is.
  • Simply the best van VTM live of uitgesteld
  • Movie nights & serie marathons ook voor de kids
  • One SHORTIE a day… doet niets speciaal, maar is wel plezant
  • En op écht al je schermen Smartphone, laptop, tablet, smart tv, casting én tv-boxen - dus ja, echt allemaal
  • Hallo VTM GO+ Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.