De kotmadam

De kotmadam

In het hart van studentenstad Leuven stellen Jeanne Piens en haar man Jef Liefooghe hun huis open om enkele kamers aan studenten te verhuren.

12 afleveringen

De ploegbaas van Jef is met zijn auto geflitst ter hoogte van een rendez-voushotel en dat op een dag dat zijn vrouw dacht dat hij met de plantsoendienst op de Floraliën in Gent zat. Om problemen te vermijden zegt hij dat hij zijn wagen aan Jef heeft uitgeleend. Jef is eerst in alle staten, maar draait snel bij. In ruil voor licht werk wil hij het verhaal wel bevestigen.
Jeanne is in alle staten, want er is een golf van inbraken in de buurt van het appartement van haar moeder. Veiligheidshalve brengt ze haar moeders duurste Chinese vaas onder in het studentenkot. De schrik zit er goed in bij de kotbazin en dus besluit ze bij Mimi zelfverdedigingslessen te volgen. Odilon heeft een accidentje met de brommer van Jef.
Raf is de nieuwe buurman van Jeanne en Jef. Hij werkt als regisseur bij VTM mee aan programma's als 'SOS Piet'. Wanneer hij het wokgerecht van Paulien en Jill proeft, vraagt hij hen mee te doen aan het kookprogramma met Piet Huysentruyt. Jeanne is stikjaloers en wil koste wat het kost zelf aan 'SOS Piet' deelnemen. Zonder medeweten van Paulien en Jill regelt ze zelf een datum voor de opnames.
Jef heeft last van een houten kop na een nachtje stappen. Hij wil zich graag aansluiten bij de kaartclub van zijn vriend Werner, maar dat ziet Jeanne niet zitten. Ze vindt dat haar echtgenoot nu al te veel op café zit en als Jef lid wordt van de club zal hij nog twee extra avonden in de week van huis weg zijn om pintjes te drinken. Jeanne weet haar slag thuis te halen.
Jef werkt zich uit de naad om bij Jeanne op een goed blaadje te staan. Hij wil goede punten scoren zodat hij wat vaker in de week buiten mag. Lukas gelooft niet in deze strategie en lacht hem vierkant uit. Het lijkt er op dat Lukas gelijk zal krijgen want Jef vangt bot bij Jeanne. Hij besluit zijn aanpak over een andere boeg te gooien en maakt Jeanne duidelijk dat hij het niet meer ziet zitten.
Er heerst een griepepidemie in de visclub en de helft van de leden werd er al door getroffen. Jef is in de wolken want als alle goede vissers ziek zijn, kan hij de beker dit jaar zeker niet mislopen. Maar dat is buiten Jeanne gerekend, want zij voelt zich de laatste tijd precies een weduwe. Ze stelt haar veto en verplicht Jef om thuis te blijven.
Het is barkoud en de verwarming in het studentenkot van Jeanne heeft het begeven. Odilon heeft geen tijd om de ketel te repareren, want hij is druk bezig met zijn nieuwe computer. Hij is in de wolken nu hij kan e-mailen met zijn oude gevangenisvrienden. Jeanne is minder enthousiast en vindt dat Odilon zijn tijd verkwist.
Jef heeft een noodgeval: al zijn verlofdagen zijn op en hij wil absoluut een plantenbeurs bijwonen. Hij weet echt niet welke smoes hij nog kan verzinnen en dus bereidt hij een staking voor. Jef probeert zijn collega's te overhalen om mee te staken en spiegelt hen voor dat ze zwaar uitgebuit worden door de baas. De mannen zijn niet erg gemotiveerd tot plots de koffie uit de kantine verdwijnt.
Jef is ervan overtuigd dat al het zware werk op de plantsoendienst aan hem wordt toegewezen. Hij gaat bij Paulien te rade en die is bereid om samen met hem een dossier in te dienen bij de ombudsman. Door alle beslommeringen vergeet Jef zijn huwelijksverjaardag en daar kan Jeanne niet om lachen. De meisjes maken Jeanne wijs dat Jef de laatste tijd wel meer vergeet.
De studenten plannen een ouderwetse kotfuif maar vrezen voor een njet van Jeanne. Lukas komt met een idee op te proppen: hij stelt voor om een goedkoop vliegtuigticket te kopen en Jeanne wijs te maken dat ze een weekendtrip heeft gewonnen. De goedgelovige kotmadam trapt in de val en is dolgelukkig. Jef is minder enthousiast. Hij had andere plannen en wil absoluut niet op reis.
De biljartclub van Jef gaat verbroederen met een Franse club. Dit feest wil Jef voor geen geld ter wereld missen. Omdat hij weet dat Jeanne er radicaal tegen is, houdt hij het nieuws stil. Een kotmadam komt echter altijd alles te weten, zeker wanneer Odilon zich verspreekt. Jeanne weet nu dat er hoog bezoek uit Frankrijk aankomt, maar ze heeft het raden naar wie de mysterieuze gast juist is.
Jeanne is in haar nopjes wanneer de hoogbegaafde Russische student Ivannovitsch bij haar komt logeren. Victor is bereid zijn kamer te delen, maar Ivannovitsch vindt het toch allemaal wat te minnetjes en besluit op zoek te gaan naar een ander kot. Jeanne is erg teleurgesteld, vooral omdat ze het nieuws al overal had rondverteld. Odilon is niet verbaasd; hij kreeg al meermaals met Russen te maken.
  • Simply the best van VTM live of uitgesteld
  • Movie nights & serie marathons ook voor de kids
  • One SHORTIE a day… doet niets speciaal, maar is wel plezant
  • En op écht al je schermen Smartphone, laptop, tablet, smart tv, casting én tv-boxen - dus ja, echt allemaal
  • Hallo VTM GO+ Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.