Nonkel Jef

Nonkel Jef

Jef Melkenbeek is een gierige, ongemanierde en eigenwijze boer uit het Kempische dorpje 'Ginderbos'. Hij leeft liefst van al op de kap van anderen en probeert uit alles munt te slaan.

34 afleveringen

1. Bowling

Odette woont nog altijd bij tante Magda. Een droom inspireert Izzi om Bruno uit te schakelen. De volgende dag doet hij een flinke scheut alcohol in de thee van Bruno en uiteraard blijven de gevolgen niet uit. Nonkel Jef is woedend op Izzi en gaat bowlen om zich af te reageren. Lizette wordt overvallen door een gemaskerde man.

2. Tandpijn

Nonkel Jef wordt geplaagd door tandpijn, maar hij durft niet naar de tandarts gaan. Hij trekt de slechte kies er nog liever zelf uit. Maar dat blijkt niet zo'n eenvoudige klus. Magda heeft drie rijke vrijers aan de haak geslagen.

3. Riooljournalistiek

De sjampetter heeft groot nieuws: hij gaat trouwen. En hij is niet de enige in Ginderbos. Volgens Zotten Dré stapt er ook een dame van lichte zeden in het huwelijksbootje. De identiteit van haar ware Jacob is een goed bewaard geheim. Het nieuws prikkelt de nieuwsgierigheid van Magda. Ze besluit de zaak tot op het bot uit te spitten.
Vandaag gaat Jefke voor het eerst naar de kleuterklas. Izzi, Jef, Bruno, Eduard en Magda zijn nerveuzer dan het jongetje en brengen hem samen naar de school. Directrice Annette vangt alle kindjes én hun entourage op. Voor Izzi en Annette is het liefde op het eerste gezicht.

5. Wassen en plassen

Sinds Odette bij tante Magda woont, ziet de boerderij er smerig uit en blijft de vuile was liggen. Nonkel Jef kan de rommel niet langer aanzien en wil opnieuw een vrouw in huis. Hij moedigt Izzi aan om een relatie te beginnen met de schooldirectrice van Jefke. Dit plan heeft echter weinig kans op slagen. Er is gelukkig een alternatief, namelijk Bruno en Roosje koppelen.

6. Gospels

De jonge pastoor Cyriel Gregorius geeft de koorleden de opdracht om gospels te zingen. Zij zien dat echter niet zitten en haken af. De priester laat zich niet ontmoedigen en roept de hulp in van Nonkel Jef. Die heeft er wel zin in en trommelt Izzi, Bruno en Eduard op om deel uit te maken van het gospelkoor.

7. Zeepkisten

Bruno wil de boerderij poetsen, maar de stofzuiger is stuk. Het toeval wil dat er in het dorp een zeepkistenrace georganiseerd wordt met een stofzuiger als hoofdprijs. Nonkel Jef is vastbesloten aan de wedstrijd deel te nemen én als eerste de eindstreep te bereiken. Hij moet alleen nog een zeepkist zien te bemachtigen.

8. Een zeldzame munt

Een groep schoolkinderen brengt een bezoek aan de boerderij van nonkel Jef. Wanneer het jonge geweld vertrokken is, vindt Bruno op het erf een muntstuk. Cyriel maakt Jef wijs dat het een munt uit de tijd van Napoleon is, maar houdt dit niet lang vol en haalt hem van zijn wolk af. Plots duikt de vader van een van de schoolkinderen op. Hij is een munt uit zijn kostbare verzameling verloren ...

9. Dikbil

Nonkel Jef ruilt zijn oude stier in voor een jonger exemplaar wanneer hij ontdekt dat er tegenwoordig veel geld wordt betaald voor stierenzaad. Hij laat Eduard onmiddellijk een staal nemen voor onderzoek. Op hetzelfde moment moet de verkouden Izzi zijn ochtendurine laten analyseren.
In het dorp strijken twee Nederlandse toeristen neer, op zoek naar een plek voor hun caravan. Uiteindelijk kiezen ze voor het terrein van boer Leon, dat grenst aan het aardappelveld van Jef. De keuterboer slaat in paniek en vreest dat de Nederlanders zijn aardappelen zullen stelen. Om hen op heterdaad te betrappen, verkleedt hij zich als een vogelverschrikker.

11. Verhuizen

Izzi vraagt Annette om bij hem te komen wonen, maar zij wijst zijn voorstel af. Roosje begrijpt dat niet. Mocht Bruno het haar vragen, dan zou ze het wel weten. Haar probleem is dan weer dat Bruno haar niet eens ziet staan.

12. Serenade

Annette is bij Izzi ingetrokken. Alles verloopt vrij goed tot hij zich verspreekt en haar Odette noemt. Het is duidelijk dat Izzi nog niet aan nieuwe relatie toe is. Bruno en Jef willen hem helpen en besluiten hem een dag alleen te laten met Annette. Cyriel vertelt aan Zotten Dré dat Magda op de boerderij van Jef is. Dré gaat meteen tot de actie over en geeft een serenade ten beste.

13. Wipschieten

In het 'Annonceurke' wordt onthuld dat het slecht gesteld is met de fysieke conditie van de inwoners van Ginderbos. Magda wil hier verandering in brengen en organiseert turnlessen. Ondertussen oefent Izzi met pijl en boog voor de wedstrijd wipschieten, maar de pijl belandt steeds waar het niet moet, met alle gevolgen van dien.
Jefke wordt drie jaar en dat moet uiteraard gevierd worden. De kleuter wordt getrakteerd op twee feestjes: één op de boerderij bij nonkel Jef en één in Antwerpen bij Odette. Izzi en Bruno fietsen naar Antwerpen, terwijl de anderen meerijden in Magda's auto. Onderweg heeft Izzi een ongeluk en hij belandt in het ziekenhuis.

15. De deurwaarder

Bruno moet nog voor 30.000 frank aan achterstallige belastingen betalen. Om de som te verzamelen, knapt hij alle mogelijke klussen op. Ook Jef helpt een handje mee. Bruno kan zijn schulden tijdig vereffenen, maar door een misverstand komt een deurwaarder de inboedel in beslag nemen. Jef laat dit niet zomaar gebeuren en zet de grote middelen in.

16. Kaartwedstrijd

Omdat er altijd te veel kandidaten zijn om te kaarten, besluit cafébazin Lizette in te grijpen. Vanaf nu mogen enkel de eerste vier klanten die het café binnenkomen zich aan een kaartspelletje wagen. De volgende dag staan de inwoners van Ginderbos al vroeg aan de kroeg en wordt er gedrumd om als eerste binnen te zijn. Zo kan het ook niet en Lizette organiseert dan maar een kaartwedstrijd.

17. De oogst

Nonkel Jef stelt Lizette voor om haar zaak over te nemen. De cafébazin heeft hier wel oren naar, want ze droomt ervan om opnieuw boerin te worden. Bruno vermoedt dat Jef verliefd is. Wanneer blijkt dat er inderdaad een vrouw de hoofdrol speelt in Jefs plannen, ontstaat er een storm van protest. Plots vindt niemand het goed dat Jef het café wil runnen.

18. Golf

Het feit dat professionele golfspelers miljoenen verdienen, inspireert Jef om zijn wei om te vormen tot een golfterrein. Hij knutselt zelfs zijn eigen golfsticks. Bruno weet dat er veel meer bij komt kijken en trekt met Jef naar een echt golfterrein.

19. Circus

Annette straft Jefke omdat hij stout is geweest op school. Nonkel Jef is woedend en neemt het voor zijn kleinzoontje op. De volgende dag is de boer gekalmeerd en hij trekt met de hele familie naar het circus. Net voor het optreden verkoopt Jef de vrijkaarten die hij gekregen had en beseft te laat dat zijn eigen ticket erbij zat.

20. De missiefeesten

Naar jaarlijkse gewoonte worden in Ginderbos missiefeesten georganiseerd. Pater Verhelst keert voor de gelegenheid naar het dorp terug en zamelt geld in voor Nicaragua. Cyriel organiseert een tombola en een vidéfestijn. Alle inwoners dragen hun steentje bij en doen hun duit in het zakje. Nonkel Jef is uiteraard de grote uitzondering.

21. De hobbyclub

Omdat hij meer actie in zijn leven wil, richt de commissaris samen met Cyriel een hobbyclub op. De inwoners van Ginderbos vinden dit een schitterend initiatief en sluiten zich massaal aan. De eerste activiteit van de hobbyclub is een vernissage van de schilderijen van de pastoor.

22. Hengelwedstrijd

Lizette organiseert een hengelwedstrijd in Ginderbos. Voor Bruno en Jef is dat een unieke gelegenheid om een weddenschap aan te gaan. Om hun kansen te vergroten, maken ze hun eigen lokaas. Cyriel wil graag deelnemen, maar hij heeft nog nooit gevist. Jef neemt hem onder zijn vleugels en leert hem de kneepjes van het vak. Izzi is de enige die geen interesse toont voor het hengelen.

23. De zwarte hand

Ginderbos staat op stelten wanneer Izzi beweert dat hij een heks heeft gezien. Op datzelfde moment wordt de wijn van pastoor Cyriel zuur. Iedereen denkt dat er duivelse krachten in het spel zijn en dat Bruno een handlanger van de duivel is. Magda is de enige die het hoofd koel houdt. Zij ziet in al deze mysterieuze gebeurtenissen dan ook een prachtige primeur voor 't Annonceurke.

24. Veranda

Annette wil aan de boerderij een grote veranda bouwen om er cactussen te kweken. Eduard is ervan overtuigd dat ze geen bouwvergunning zal krijgen, maar gelukkig weet Cyriel raad. Hij kent een hoge ambtenaar van ruimtelijke ordening die zich gemakkelijk laat beïnvloeden met giften. Jef zoekt een manier om de man gunstig te stemmen.

25. Retraite

De pastoor is het gevloek van Jef helemaal beu en weigert zelfs om nog in zijn buurt te komen. Eduard beweert dat Jef geen minuut zonder vloeken kan. Jef is vastbesloten om het tegendeel te bewijzen en wedt dat hij gedurende vijf dagen vloekvrij door het leven kan gaan. Met als enige doel de weddenschap te winnen, gaat hij samen met Bruno op retraite in een klooster.

26. Gerechtigheid

Bruno leest in de krant dat er een grote boerenbetoging op komst is. Jef is ook ontevreden en wil aan de actie deelnemen. Zijn woede neemt nog toe wanneer boer Kadrul een stuk grond van hem inpikt en enkele weipalen laat uitploegen.

27. Café Magda

Lizette is op reis naar Lourdes en laat tijdens haar afwezigheid het café runnen door Magda. Zij wil er een fatsoenlijk etablissement van maken en laat het interieur veranderen door Annette. Magda wil ook het cliënteel opwaarderen en fleurt helemaal op bij het bezoek van drie deftige zakenmannen. De vreugde is echter snel over.

28. Het referendum

Ginderbos staat op zijn kop als er plannen opduiken voor de bouw van een discotheek. Nonkel Jef is de enige die de kassa hoort rinkelen en wil van zijn weiland een parking voor de fuifgangers maken. De boer botst echter op veel tegenwind. De burgemeester organiseert een referendum om de knoop door te hakken.

29. Groeihormonen

Bruno experimenteert met een zelfgemaakt groeimiddel voor zijn planten. Hij maakt iedereen wijs dat enkele druppeltjes volstaan om alles in een klap groter te maken. Zotten Dré gelooft het verhaaltje. Hij hoopt dat het product hem zal helpen om te groeien. Misschien zal Magda hem dan opmerken. En Jef hoopt met het middel eindelijk rijk te zullen worden.

30. Radio Ginderbos

Nonkel Jef neemt deel aan een radiowedstrijd en wint een waardeloze prijs. De boer reageert zijn woede af op de presentator, die hem prompt voorstelt om een uurtje radio te komen maken. Magda wil ook beroemd worden en ze vergezelt Jef naar het radiostation. De duopresentatie eindigt echter in een fikse ruzie. Magda stapt op en gaat zich bezatten in het café.
Izzi heeft Annette ten huwelijk gevraagd. Zij nodigt haar ouders uit, die in Spanje wonen, om hen het goede nieuws te vertellen. Nonkel Jef helpt haar om het ouderlijke huis op te ruimen. De commissaris heeft enkele hennepplantjes ontdekt en hij is begeesterd door zijn vondst. Roosje vindt zijn enthousiasme overdreven en vraagt hem Bruno de planten te laten onderzoeken.

32. De nieuwe auto

Jef graaft zijn spaarcenten op en schaft zich een nieuwe wagen aan. Ginderbos wordt geteisterd door inbraken. Ook de gouden kelken van de pastoor worden ontvreemd. Jef wil de zaak helpen oplossen en patrouilleert in het dorp met zijn nieuwe auto. Hij weet niet dat hij door de dief in het oog wordt gehouden.

33. Broer van Cyriel

Cyriel krijgt bezoek van zijn tweelingbroer Herman. Hij is een geboren pechvogel, maar met een groot gevoel voor humor. Hij kan gewoonweg iedereen amuseren met zijn komische acts. Roosje voelt meteen sympathie voor deze onbekende artiest.
Annette en Izzi gaan trouwen. De bruid kiest voor een huwelijk met klasse en ze overhaalt Jef om een deftig pak en een hoge hoed te dragen. Iedereen ziet er piekfijn uit tot Annette een ongelukje heeft met haar sluier. Roosje loopt er als enige beteuterd bij. Ze slaagt er maar niet in om Bruno te verleiden. Toch aarzelt hij geen seconde om haar te zoeken als blijkt dat ze verdwenen is.
  • Simply the best van VTMlive of uitgesteld
  • Movie nights & seriemarathonsook voor de kleinmannen
  • One shortie a day...doet niets speciaals, maar is wel plezant
  • Op echt àl je schermensmartphone, laptop, tablet, smart-tv, via casting, via je tv-box – gewoon overal, oké?
  • Hallo VTM GO+Reclame? No way. Elke dag wachten op je soap? Dat stopt today. En ook onderweg, you press play.
  • En dat is nog niet allesKijk Streamz op VTM GO en blijf op één plek voor nog meer topseries, blockbusters én Streamz Originals.